Opettajan kesäloma

Yhdysluokan lukujärjestys

Vanha vitsikäs vastaus toiveammattikyselyyn kuuluu jotenkin näin:  kesät kansakoulunopettajana ja talvet sisäjärvilaivan kipparina. Nykyään koulun kesäloma ei ole kansakouluajan kolmea kuukautta, mutta reilusti pitempi kuin tavallisen palkansaajan, noin kymmenen viikkoa.  No, opettajat eivät voi heittäytyä yhtä huolettomiksi kuin oppilaat.  Hetkeä, jolloin suunnittelutyöt pitäisi tehdä,ei ole missään määrätty, mutta minulle tulee lomaolo vasta, kun olen saanut  seuraavan lukuvuoden lukujärjestyksen ja toimintasuunnitelman pääpiirteet kasaan. Koulussamme tulee olemaan oppilaita kuudella eri luokalla.   Lukujärjestys näyttää aika hassulta palapeliltä. Emme seuraa sitä kovinkaan orjallisesti, mutta se muistuttaa oppiaineiden määrästä. Tulemme tutkimaan joitakin asioita tiiviinä jaksoina, toisia aineita opiskelemme koko ajan. Pääaiheet ovat vihdoinkin koossa ja oppikirjat on tilattu.  Tällä kertaa tuskailin aika pitkään aapisen kanssa. Valinnanvaraa on kuten kaikesta muustakin nykyään.

Aapistarjontaa

Kun itse kävin koulua, oli olemassa vain Kultainen aapinen ihanine kuvineen ja loruineen. Maija Karman kuvituksen pienet yksityiskohdat houkuttelivat tutkimaan joka kuvan tarkkaan. Nykylapset ovat tottuneet huomattavasti runsaampaan kuvamaailmaan kuin minun ikäpolveni. Sisältö on muuttunut – aapisista on aika hauska seurata yhteiskunnan muutosta.   Lukemaan opettelukin on muuttunut. Tavaamisesta on siirrytty äänteiden opiskeluun ja yleisimmin liukumalla lukemiseen. Tavoite on sentään sama. Joka lapsen pitäisi oppia lukemaan. Kerron syksyllä, minkä aapisen valitsin.

Maija Karman kuvitusta

Sivu aapisestani

Tällä sivulla siskollani oli ongelmia. Mummollamme oli aina huivi päässä. Siskoni harjoitteli tavaamaan: äl-ii-ii-lii, än-aa-na, huivi.  Nyt keskityn loman viettoon. Brita

Advertisement
Kategoria(t): kesäkuulumisia Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Opettajan kesäloma

 1. Johanna sanoo:

  Meilläkin päin liinat oli ja on yhä pöydällä ja huivi päässä, siskosi oppi tavaamaan mainiosti! Rentouttavaa lomaa, saatan tulla ilahduttamaan:)

 2. Susanna sanoo:

  Minun serkkuni taas tavasi uu-uu-uu-än-ii-ni – Hella!

  Aika hurjalta näyttää lukujärjestys! Teille tulee varmasti työteliäs syksy.

  • utonkoulu sanoo:

   Lukujärjestys taitaa näyttää hurjemmalta kuin se todellisuudessa on.
   Kaikilla oppilailla on kuitenkin enimmäkseen samaa ainetta yhtäaikaa.
   Osa asioista opiskellaan yhdessä ja osa kunkin henkilökohtaisen oppimis-
   suunnitelman mukaan. Syksystä tulee mielenkiintoinen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s